יום שלישי, 20 בנובמבר 2012

הכלים שלי לעזרה עצמית - ה-כלי שתקפותו הוכחה בעזרה לטראומה ופוסט טראומה


הסודות של ג'ודית לתחזוק עצמי
הסודות של ג'ודית לעזרה עצמית
מי מטפל במטפל

שלום וברכה,
התכוונתי לשוב ולכתוב חלק שני לרשומה שהתחלתי לכתוב על אלכסנדר מיקולין. אבל מסיבות שונות העניין נדחה... אכתוב ברגע שאוכל... בהקדם האפשרי על הנושא החשוב הזה.
בינתיים השתנו החיים לבלי הכר בישראל, ישראל במצב מלחמה, שוב.
פתחתי מחדש דף קבוצה שהשבתתי. רשמתי שם דברים, אך ממש קשה לקרוא - הכתב לא ברור, סימני פיסוק, והכל נמשך שמאלה. אז ארשום כאן, ואעשה קישור לשם - כמו שרבים רבים עושים: כתיבה בבלוג ו-שם קישור לבלוג...



בימים האחרונים שמעתי בטלויזיה ראיתי איזשהו פרופסור מומחה לנושא טראומה שמתעסק גם במחקר (עושים שם הרבה סטטיסטיקות). הפרופסור הזה דיבר בעיקר על כמה נפגעים, אחוזים מרשימים וכיוצא בזה. 

נתן עצה קטנה משמעותית ונכונה מאוד. מה לעשות אם מישהו נמצא במצב טראומתי- מגע, לקפוץ עם האדם, לחבק.

אני לא מדברת סטטיסטיקה. אני מדברת מנסיוני הפרטי ומאחרים שפגשתי, והיום במלחמה הזאת - ממה שאני שומעת מחברים שלי שנמצאים בעוטף עזה ודברים שהם חווים עם הילדים ו/או הנכדים הפרטיים שלהם,, ועוד ועוד. אני שומעת על אנשים מבוגרים שהיו חיילים שעברו הרבה מאוד שנים (במקרים הכי הכי מאוחרים דיברו על זה שפתאום שלושים שנים אחרי שחוו את המלחמה  פרצה אצלם פתאום הפוסט טראומה. הם לכאורה תפקדו באופן מושלם במשך כל השנים). אז בכלל לא משנה אם אלה ילדים, או מבוגרים. אנשים חווים זאת. 
אף אחד גם לא מזכיראת  התרופות שאנשים נוטלים וכך מצליחים להראות מתפקדים (במקרה שמצליחים...) 

אני לא מדברת על תרופות. ואני גם לא מנסה להכנס למקום שבו הרופאים או כל מטפלים קליניים אחרים נכנסים. אני מדברת או יותר נכון מציעה דברים פשוטים ויעילים שלא גורמים לשום תופעות לוואי, אין בהם שום סכנה, לא צריך לדבר, לא צריך לתת דין וחשבון לאף אחד.
אפשרי להשתמש בדברים האלה גם במסגרת טיפול - בין אם טיפול של שיחות, או כל טיפול אחר... כך שהדברים יכולים לעזור גם למטפלים שיכולים לקחת את הדברים כאן למקומות שלהם,

קרתה פגיעה ? 
סמפטומים אפשריים - מנסיוני האישי
מהניסיון האישי שלי - במקרה הראשון שקרה לי - הטראומה עצמה הגיעה בעקבות פגיעה פיזית - הכאב הפיזי הנורא של הפגיעה הגופנית, התאבנות הגוף, הראש לא מתפקד בכלל, רוצים לצעוק - פותחים את הפה רוצים לצעוק אבל הצעקה לא יוצאת, כל הגוף רועד בחוסר שליטה - דפיקות לב ועוד ועוד כאלה דברים? אצלי היה סמפטום נוסף שהזמן הפך להיות בהילוך איטי מאוד. כמו בסרט שמאיטים אותו ממש למהירות זחילה... התופעות האלה הופיעו שוב ושוב במשך שנים באופן לא צפוי אפילו באמצע הרחוב - בלי יכולת שלי לעשות צעד אחד קדימה. תוך חווית הטראומה במלואה - בהילוך איטי. אחרי התאוששות מלאה, בתאונות נוספות שהלכו ותכפו הגעתי למצבים הרבה יותר קשים, שלא אפרט עליהם כאן שום דבר. 

מנסיוני האישי יודעת שיש מצבים שבהם בהתחלה התפקוד כאילו טוב, יש ערנות, דיבור לעניין - כאילו הכל בסדר. אבל אחרי כמה שעות, לפעמים אחרי כמה ימים, ובמקרים הכי הכי ששמענו עליהם במדינה - פתאום אחרי שנים, יש התפרצות פוסט טראומטית.

האם אפשר לעשות משהו בנידון?
חברים וחברות - יש הרבה מאוד מה לעשות. 

אפשרי לנקוט באחת משתי הדרכים:
א. אפשר לחזק את המערכות (כן, חיזוק) למניעה.
ב. במקרה שיש כבר פגיעה ידועה - אפשרי לעזור להקלה, (ואולי אפילו יותר...) רצוי בנתינת כלים לעזרה עצמית, שבעזרתם האדם שנפגע מרגיש שהעצמאות שלו חוזרת, ביטחון עצמי ודימוי עצמי משתפרים פלאים... וזה גם מאפשר חיסכון  בעלויות טיפוליות.  כי אם הטיפולים אצל המטפלים הקליניים מואץ, או מגיע לתוצאות טובות יותר, או גם זה וגם זה.... מה צריך יותר מזה?.
שוב אומרת: 
כל מה שנעשה בא כתוספת לטיפולים הקונבנציונליים, ולא במקומם. ואת זאת אני אומרת כאן כהצהרה - שכל מה שנאמר או יימסר כאן לא בא במקום יעוץ או טיפול רפואי תרופתי, פסיכולוגי או אחר.
כך שחלילה וחס אף אחד לא יפסיק טיפול תרופתי, או שיחות, או כל טיפול אחר - אם כבר נמצאים בטיפול.
למניעה:

אפשרי לנקוט במדיניות של פעילויות ודברים שונים לחיזוק. 
ביצוע דברים פשוטים ויעילים שאורך זמן קצר לבצע.
במצב רגיל הדברים האלה גורמים לאדם לחוש בריא מאוד, מלא חיוניות, שקט פנימי, יכולת מיקוד טובה, חיוך בעיניים, שמחת חיים, תפקוד מיטבי. גם האנשים סביב האדם חווים אותו ככזה.

במקרה של הפעלות למניעה.
אם חלילה קורה משהו - לגוף ולרמות השונות של האדם - האדם חזק מספיק, יש לו מספיק "רזרבה" של "חוזק" כך שבמקרה הגרוע, הפגיעה תרוקן  אותו בחלקו או כולו, אך סביר  שהנזק יהיה קטן  יותר ואפשרי יהיה  לצאת מזה בשלום.. 
כמובן , שבמקרה שהאדם חווה חס וחלילה פגיעה - רצוי מאוד שהאדם יבצע בהקדם הפעלות/פעולות כדי להשיב את האיזון למיטבו.

במקרה שהאדם נפגע/עבר חווית טראומה - 
מנסיוני האישי - אפשר לעשות הרבה לשיפור המצב. במקרים רבים עם תוצאה של הקלה אמיתית - ולפעמים אפילו יותר. (לא עשיתי סקר, זה בכלל לא לעניין לפי דעתי. לפחות לא כאן. גם אינני רוצה להתהדר בנוצות טווס. וזה בעיני גם כל כך לא אמין ושחרר הצהרות של אחוזים כאלה וכאלה... אז אם מישהו עשה מחקר וטוען כך - אומר. אך כשבאה מהמקום שלי - הסטטיסטיקה מיותרת בעיני. המדענים וכל הקונבנציה מקבלים ומעריכים  דברים רק אם הם נחקרו והוכחו על פי קריטריונים הנהוגים אצלם ... את זאת עשיתי בעבר בכובע אחר שלי...

גיל האדם בכלל לא משנה. יש מיגוון דברים שמאפשר לכל אחד לבצע על פי מה שמתאים לו/ה ובהתאם למצב הפיזי, ועד כמה יש מרחב תנועה, ועד כמה אנשים נוכחים סביב, ועד כמה האדם חושש לעשות דברים - או אם אין כל כך מוטיבציה...

אני פונה כאן לעצה הראשונה בכתב, בעברית  - העליתי אותה כבר בעבר במספר מקומות. זוהי מתכונת הטיפול להקלה בטראומה מורכבת על פי טי אף טי.של ד"ר רוג'ר קלהן. העליתי זאת לראשונה לפני כחמש או שש שנים בזמן מלחמה קודמת. כשמי שעשה לי טובה ועזר לפרסם את זה היו עידן הדלי. שהכניסו קישור בנדיבותם הרבה.

רבים האנשים ששמעו על אי אף טי. תרפיית הנקישות  של  גרי קרייג.. גרי קרייג היה תלמידו של ד"ר רוג'ר קלהן. והתיחס לרמת הנוסחאות ופיתח עוד נוסחה אחת לרבות הקיימות. הוא גם בחר להצמד להיגדים, שרוג'ר קלהן החליט לצמצם אותם מאוד, וגם את אלה שנותרו - רק למקרים מאוד קשים... 
גרי קרייג נכח בעולם הטי אף טי בזמן המחקר הגדול שנעשה ב-1995 (ראו מחקר פרופסור פיגלי)  ולפי דעתי גם היה שותף לו באיזושהי דרך. בו הוכחה תקפותו של טיפול מתכונת הטיפול בטראומה מורכבת של רוג'ר קלהן..ממציא תרפיית הנקישות.....

על איזו מתכונת טיפול אני מדברת? מה נחקר?
הנה אני מוסיפה כאן קישור לורסיה בכתב. בעברית.
מתכונת הטיפול של הטי אף טי להקלה במצבי טראומה ודחק:


הטיפול הזה - לפי הממצאים של פרופסור פיגלי עזר באופן משמעותי ביותר לשמונים אחוז מהמטופלים. והתרשם עמוקות ממנו. אני לא מצהירה על האחוזים מטעמי... ולא בגלל שאינני מאמינה במתכונת ובטי אף טי. נהפוך הוא... אולי הוא עוזר לאחוז גבוה יותר? ואולי פחות?

קיימות גם ורסיות בוידאו. האחרונה שבהן מיועדת לילדים. זה חלק ההפעלה. ניתן למצוא את קטעי הוידאו האלה בערוץ היו טיוב תחת הכותרת "הסודות של ג'ודית לתחזוק עצמי - חוזרים לבית הספר - טראומה? ובמקומות נוספים. 

זוהי הפרקטיקה בלבד כאן בורסיה שבכתב:

אתם מוזמנים לנסות, לשאול שאלות, להעיר ולהאיר, ולהגיב - ואם אהבתם, אז גם לעשות לייק., ולהעביר לכל מי שאתם חושבים שזה יכול לעזור להם.


בברכת ימים טובים ורגועים,
מכל הלב, 
שלכם, יהודית / ג'ודית

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה